För dig som är ung

Hej!

Figge här.

Nu drar vi igång arbetet för en tobaksfri skoltid i Uppsala läns skolor på allvar.  Och jag behöver din hjälp.

Visste du att de allra flesta, en klar majoritet, barn och unga under 18 år inte använder tobak? Varken röker eller snusar. Om du går i grundskolan så är det mer än 90% av dina skolkamrater som är tobaksfria. Det vill säga nästan alla. Och går du på gymnasiet så är det fortfarande över två tredjedelar av dina skolkamrater som varken röker eller snusar.

Men jag är inte riktigt nöjd ändå. Jag vill inte att något barn eller ung ska börja röka eller snusa. För tobak – det vet du ju – är inte bra för någon. Inte för hälsan, inte för ekonomin och faktiskt inte heller för världen i stort. Tobak medför stora miljöproblem, barnarbete och att fattiga länder och människor fastnar i fattigdom. Det här kan du läsa mer om på www.tobaksbarn.se

Ett sätt att stödja barn och unga att förbli tobaksfria och till ett tobaksfritt liv har visat sig vara att de skolor de går i är tobaksfria. Tobak har nämligen visat sig vara väldigt smittsamt. Vad menar jag då? Som ett virus eller en bakterie? Ja, nästan. Om det är vanligt med tobak i skolan. Att skolpersonal och elever röker och snusar. Att cigarettpaket och snusdosor ofta ligger framme. Då kanske man uppfattar det som att det normala är att röka eller snusa. Och då ökar risken att man testar, antingen frågar om man får smaka eller blir bjuden. Därför är det bra om skolor är tobaksfria. Så slipper man att bli smittad.

Vad kan du göra åt det här då? Hur kan du hjälpa till? Jo, du som elev, har faktiskt rätt till en tobaksfri skoltid. Du ska inte behöva utsättas för risken att bli smittad av tobak när du är i skolan. Och det har fattats beslut om att Uppsala läns skolor ska arbeta för en tobaksfri skoltid. Dags med andra ord att göra våra röster hörda.

Om du inte tycker att din skola riktigt lever upp till arbetet för en tobaksfri skoltid. Prata med några kompisar, ta sen upp frågan med elevrådet, er klassföreståndare och varför inte boka ett möte med er rektor. Berätta att ni vill att skolan börjar arbeta för att bli så tobaksfri som det bara går. Visa rektor den här hemsidan.

Sen är arbetet för en tobaksfri skoltid inte bara personalens ansvar. Utan ett gemensamt. Ni som elever kan göra väldigt mycket också. Genom att låta bli att använda tobak under skoltid. Genom att påminna varandra om att skolan är en tobaksfri miljö. Genom att lära er mer om tobak, hur den påverkar, hälsa, miljön, barnarbete, fattigdom och hur tobaksbolagen arbetar för att locka in barn och unga i tobaksbruk. Berätta gärna om det ni lär er och gör för era skolkamrater och föräldrar.

Och glöm INTE – att berätta även för mig. När ni gör något – stort som smått – skicka ett mail till mig (mailadress@figge.se) så lägger jag upp det här i hemsidans blogg. Eller så kanske jag kommer på besök till er skola och gör ett reportage. På så sätt kan ännu fler få höra eller läsa om era framsteg. Om ni stöter på svårigheter, vuxna som inte lyssnar, eller något annat – hör av er då med så ska jag försöka hjälpa er.