”De tjänar pengar och du förlorar ditt liv”

Ali Lazairi, 13 år, rör sig vant i korridoren, småpratar och skämtar med personalen som visar oss till ett litet rum på Tiundaskolan. Skolan bedriver sedan några år tillbaka ett strukturerat arbete för att nå en tobaks- och nikotinfri skoltid. Under läsåret 24/25 har eleverna producerat dikter, skapat affischer, varit på tobaksundervisning på Hälsoäventyret och fått möjlighet att skriva Tobaksfri Duo kontrakt med en vuxen. Men för alla räcker inte det.

  • Jag vill prata mer om tobak, jag vill inte bara skriva en dikt, säger Ali, när vi möts en förmiddag på skolan.

Ali har lagt märke till att många unga använder vitt snus och vape. Själv tycker han att alla tobaks- och nikotinprodukter är lika äckliga och vill hålla sig borta från sådant som skadar hälsan. Ofta är det grupptryck som leder till att någon börjar.

  • Många har sagt till mig ”Prova, det är inget fel” men jag säger nej för jag vill inte börja snusa eller röka. Jag vill vara ung, jag vill ha en bra kropp, bra lungor, kunna göra vad jag vill. Inte förlora 20 år av mitt liv. Tänk på, när du köper snus och sådant, att du köper cancer. För det är det du gör. Du betalar pengar för att skada dig själv.

Han tar upp att det finns kiosker som säljer snus och vape till minderåriga och att det borde göras fler kontroller. Ali beskriver att kioskerna bara tänker på att tjäna pengar och inte alls på barns hälsa.

  • De tar dubbelt betalt. En snusdosa kostar 50 kr men de i kiosken säger ”du är ett litet barn, jag behöver inte sälja till dig, ge mig 100 kr så ger jag dig”. Så är det.

Han understryker att vuxna har ansvar för alla under 18 år. Han tycker att vuxna borde känna till hur skadliga produkterna är eftersom det finns varningsbilder och varningstexter på förpackningarna.

  • Föräldrar borde prata med sina barn. Säga till dem ”Ta aldrig det där, det är ett dåligt ämne, snusa inte eller rök eller vejpa. Det är inte bra”. Om skolan märker att någon använder borde de ringa och berätta för föräldrarna.

Ali befinner sig där saker och ting händer och bryr sig om hur andra har det. För honom är det självklart att hjälpa en kompis att sluta om det behövdes och han har även tips till yngre elever.

  • Om någon frågar om du vill snusa, säg till en lärare, berätta vad de har gjort så att andra slipper råka illa ut. Eller gå bara därifrån och bry dig inte. Tyck inte att det är coolt.

Vi hinner precis tacka för intervjun innan Ali sluter upp med sina kompisar som väntar utanför med pingisracket i högsta hugg. Det tobaks- och nikotinförebyggande arbetet fortsätter i det dagliga arbetet på skolan medan vi samlar ihop våra saker och småpratar om huruvida Ali vet vilken god förebild han är för andra. För det är han. Tack Ali!